Gaat het goed met de SGW Alphen-Chaam: jazeker, met volle kracht vooruit. Een fijne groep mensen die de Eventing sport een warm hart toedragen en genieten van het ’samen er iets moois’ maken. 17 en 24 maart gaan de deelnemers weer van start in een van de mooiste Crossen van Nederland.
Het was de afgelopen maanden natuurlijk weer hard werken voor het team dat de hindernissen bouwt in en rond ’t Zand.
Die bouwploeg wilde zo heel graag versterking, maar helaas op de oproepen kwam tot nu toe geen respons. Een aantal van de wat oudere leden van het team vielen één voor één uit, de hoop was dan ook op de jongere aanwas gericht, maar het is een bekend feit heden ten dage: vrijwilligers zijn schaars en heel moeilijk te vinden.
En toch proberen we het nog één keertje: vind jij het leuk om in een gezellige ploeg mannen én een vrouw te werken, heerlijk buiten op zaterdagochtend van oktober tot maart: meld je dan aan bij Ronald van Noesel (ronald@deaard.nl) of kom een keertje gezellig langs op zaterdagochtend om kennis te maken en wellicht ben jij diegene die wij zoeken!
We zijn met een groot team, 25 man/vrouw in totaal en de taken zijn strak verdeeld, maar iedereen heeft dan ook een maatje die het zo over kan nemen. Dat geeft natuurlijk een heel relaxed gevoel en dat moet ook; het moet goed, maar ook vooral gezellig zijn.
De routes dit jaar lopen iets anders dan voorgaande jaren, maar het spektakel bij het water is nog net zo mooi! Misschien zelfs wel fraaier. Immers het water stond nog nooit zo hoog en even leek het erop dat we een wedstrijd voor Zeepaardjes moesten gaan organiseren. De Kuil, wie kent hem niet, is stevig onder handen genomen. Dat wil zeggen de route en de hindernissen zijn aangepast en alhoewel ze makkelijk te springen zijn, oogt het heel imposant. Gelukkig ziet een paard of pony diepte heel anders dan wij mensen, maar van de ruiters met hoogtevrees vraagt de insprong wel veel moed. Zeker gaan kijken. Op de tweede zondag 24 maart is het traditioneel aan de kinderen en hun pony’s. Daarvoor is echt uitgepakt dit jaar. De deelnemertjes kunnen in verschillende klassen kiezen uit een korte of een lange Cross en blijven voornamelijk in het bosgedeelte niet ver van start en finish. Fijn voor de begeleiders die ze zo goed kunnen volgen, maar ook heerlijk voor u als bezoeker. Je kunt ze uitgebreid aan het werk zien door hun Cross. En ja hoor, de beroemde Heksenhindernis in het diepe dalletje is er ook weer: griezelen dus!
Natuurlijk hadden we direct alweer lange wachtlijsten bij het inschrijven, maar wat wil je. We zijn de eerste Cross, de openingswedstrijd van het seizoen. Het parkeren is dit jaar voor iedereen weer direct naast het wedstrijdterrein gelegen, korte afstanden dus. We hebben een weergaloos mooie Cross die de paarden/pony’s en deelnemers door maar liefst zeven verschillende landschapstypen voert. Er zitten allemaal leuke grapjes in: de lange Jan, die over de Cross uitkijkt. De Haagsprong met de grote Vogel die over de hindernis waakt. De prachtige Drop, de Bloemenmand, de machtige Trakehner. We zijn heel modern met een QR code die je op het hoofdterrein kunt downloaden. Daar staat echt alles op: de routes, de startlijsten, alle hindernissen met naam en toenaam, de wetenswaardigheden. Dit jaar is een van onze allerbelangrijkste Sponsoren JG Sound&Vision, zij zorgen ervoor dat de twee omroepers van de Cross weer overal te horen en te volgen zijn. Overigens is dit echt een heel unieke manier van verslaggeving, die eigenlijk alleen bij hele grote internationale wedstrijden wordt gedaan.
Natuurlijk wordt er ook gezorgd voor mooi geluid in de tent tijdens de prijsuitreiking en voor de verslaggeving bij het springen. Er blijft gelukkig ook veel bij het oude: de vele vrijwilligers, want zonder kunnen we echt niet, die voor en achter de schermen ongelofelijk veel en goed werk doen. De tent die dominant midden op het terrein staat, natuurlijk het springterrein waar het, als het zonnetje schijnt, heerlijk toeven is. De dressuurbanen zijn dit keer ook dicht bij het hoofdterrein te vinden.
Want ja, de Eventingsport bestaat uit die drie onderdelen: dressuur, springen en de Cross. De paarden en pony’s worden tussentijds en na afloop gekeurd door de dierenartsen, want het welzijn van onze trouwe viervoeter is natuurlijk het allerbelangrijkste. Er is een hapje en een drankje, zowel op het hoofdterrein als bij de waterplas van ’t Zand. En als we de weersverwachting mogen geloven begint de lente met de SGW Alphen-Chaam.
Resumé: parkeren langs de Gilzeweg, let op de bordjes en de aanwijzingen van de onvolprezen parkeermannen/-vrouwen. Voor het parkeren vragen we een bijdrage, de toegang tot de wedstrijd is gratis.
We beginnen al vroeg in de ochtend, maar de Cross start om 9.30 uur.
Het hoofdterrein is aan de Gilzeweg 1, niet te missen met de grote tent.
Luistert u alstublieft goed naar de routeregelaars en de fluiters, zij zorgen dat u veilig blijft als u eenmaal in de Cross aan de wandel bent.
Honden moeten echt aangelijnd en de hele kleine kindjes liefst ook (ze zijn zo vlug hé, maar zo’n paard ook). De SGW Alphen-Chaam is op zondag 17 en zondag 24 maart. U komt toch ook?