De aardappels en boontjes worden gekweekt op hun balkon op de derde etage in het Pater Vinckxhof in Baarle-Hertog waar ze al 23 jaar wonen en een prachtig uitzicht hebben. Jan zorgt voor de groenten, Nellie voor de bloemen. Zondag 18 mei vierden Jan Gulickx en Nellie Oomen er hun 60-jarig huwelijksfeest, met de hele familie. De kinderen organiseerden het allemaal en zij genoten. Vrijdags tevoren waren burgemeester en schepen al komen feliciteren en zij brachten ook de felicitatie van Koning Filip mee.
Door Jeanny Wouters
De laatste tien jaren is hun gezondheid wel wat achteruit gegaan. Ze doen nu alles te voet, in plaats van fietsen. In de coronatijd begonnen ze met wandelingen in de natuur iedere dag. Jan is veel bezig met foto’s en filmen, alles goed bewaren en digitaliseren. Nellie houdt van lezen en bridgen, dat doet ze elke donderdag. Jan biljart bij de Koek in Ravels en op maandag gaan ze nog steeds samen met vrienden en familieleden buurten en biljarten bij d’n Bud in Meerseldreef.
Den Bonten Os
Maar hoe begon het allemaal tussen die twee? Jan Gulickx uit Baarle-Hertog en Nellie Oomen uit Chaam leerden elkaar kennen 65 jaar geleden bij Den Bonten Os, waar ze gingen dansen. Die eerste avond mocht Jan haar niet naar huis toe brengen, want Nellie dacht dat hij nog een ander vriendinneke had. Toen ze elkaar voor de tweede keer ontmoetten mocht dat wel; er speelde een bandje bij Leijten in Ulicoten en daar kregen ze verkering. Vijf jaar later trouwden ze in Chaam. Ze begonnen een elektrobedrijf in de Molenstraat, Nellie in de winkel en Jan deed de reparaties en service. Later stopte Nellie met deze winkel en begon ze een lingeriezaak, Janell (Jan en Nellie) aan de Molenstraat. Jan ging door met het elektrobedrijf tot zijn 60e. Vanwege haar gezondheid moest Nellie eerder stoppen met haar werk in de winkel.
En ze kregen drie kinderen: Monique, Myriam en Frank en later kwamen daar vijf kleinkinderen bij en inmiddels is er al een achterkleinkind en nog eentje op komst!
Verenigingsleven
Vrije tijd was voor sport en spel en andere activiteiten. Jan tenniste zelf bij TCBaarle, maar veel van zijn Belgische vrienden wilden daar niet bij, omdat het een Hollandse club was. Daarom nam hij samen met anderen in 1977 het initiatief om een Belgische tennisclub op te richten, Den Briemer en Jan was de eerste vijf jaar voorzitter. Vanwege zijn gezondheid is hij tien jaar geleden gestopt met tennissen.
Carnaval was ook een activiteit waar ze beiden veel plezier aan beleefden. Jan Gulickx was de eerste prins Carnaval van Baarle. Het Jeugdwerk vierde eerder al carnaval maar toen de Grenszuukers opgericht werden was Prins Jan d’n Irste ook echt de eerste volwassen prins. Jarenlang vierden Jan en Nellie uitbundig carnaval elk jaar. Tien jaar geleden stopten ze daarmee, omdat ze naar Spanje gingen voor een lange voorjaarsvakantie met een vriendengroep. Daarmee zijn ze inmiddels ook gestopt, na ruim tien jaar.
Vast uitje
Wat wel bleef? Hun weekend begint nog steeds op maandag bij Den Bud in Meerseldreef. Dat is hun vaste uitje, al 25 jaar. Omdat op zondag de winkel open was, gingen ze op maandag biljarten en buurten en van lieverlee kwamen er steeds meer mensen bij op maandagmiddag daar, broer en drie zussen van Nellie en vrienden, een hele club. Dat willen ze voor geen goud missen…
Jan was 20 jaar lid van de vrijwillige brandweer, hij is ook jarenlang actief geweest als vrijwilliger bij de Vrienden van de Kerststal maar stopte daar vanwege zijn gezondheid twee jaar geleden mee.
Nellie had vroeger niet veel tijd voor verenigingen, zij paste thuis op de kindjes. Zweedse puzzels deed ze graag en een spelletje op de computer en romans lezen, soms wel drie per week. “Ge verleest oew verstand” zeiden ze vroeger tegen haar.
Water
Hun appartement is feestelijk versierd met ballonnen en op de deur een grote plaat, hulde aan het diamanten paar. “We hebben zelf gebak gemaakt” vertelt Jan. Dat was het idee van zijn kleindochter, “opa dat gaan we samen doen” zei ze. Want Jan stamt uit een bakkersfamilie en taarten maken was zijn specialiteit. Koken en bakken zit in de familie aldus Jan en hij zorgt dagelijks voor het eten; Nellie is voor de ‘was en de plas’ zoals zij het noemt, alle andere huishoudelijke taken! Haar rug is haar zwakke punt, maar in etappes lukt het wel.
Ze laten trots een heel speciaal fotoboek zien dat een kleindochter voor hen samenstelde. Uit alles blijkt hoe ze genoten hebben van hun diamanten feest, heerlijk in hun eigen omgeving. Het was stralend weer, buiten hebben ze een prachtig terras. “Zon en licht is voor ons heel belangrijk” vertellen ze. Vroeger keken ze over velden naar de Kievit, nu staat het vol huizen maar er is ook veel groen tussen.
Inmiddels zijn ze allebei 83 jaar oud, weer goed fit en ze kunnen terugkijken op zestig mooie jaren samen. Uiteraard zijn er ook mindere periodes geweest, de coronatijd vonden ze heel angstig, “daar denken we nog dikwijls aan” zegt Nellie. En het geheim van zo lang samen gelukkig blijven? “Water” zegt Jan. “We ruziën nooit, mauwen wel eens, doen alles samen dan ben je nooit te laat thuis.” En dat water dan? “Water bij de wijn…” zegt ie met pretoogjes.
Proficiat Jan en Nellie Gulickx-Oomen, ook namens Ons Weekblad.
Jan en Nellie Gulickx hadden de koning en koningin eerder zelf uitgenodigd om eens een kijkje te komen nemen in Baarle, een dorp waar de mensen anders/beter met grenzen omgaan, waar geen strijd is en waar Belgen en Nederlanders samen werken en leven. Hij kreeg netjes een antwoord van het Koninklijk paleis. Voorlopig zit een bezoekje van het koninklijk paar er niet in. Jan zegt: “Het zou mooi zijn als bijvoorbeeld het Belgische en Nederlandse koningspaar samen straks het nieuwe cultuurcentrum hier openen, op de grens!”