Het ouderinitiatief BuitenGewoon in Baarle-Nassau komt steeds dichter bij het realiseren van haar droom: een kleinschalig woon-zorgcomplex voor jongeren met een beperking. Afgelopen zondag was een bijzonder moment: voor het eerst mochten de toekomstige bewoners en hun ouders het gebouw van binnen bekijken. Toen de architect te vroeg naar binnen probeerde te glippen, bleek het alarm prima te werken.
Door: Claudi Olieslagers
Bij aankomst stonden de jongeren zichtbaar te popelen. Vastgoedbeheerder Sander van Tilburg verwelkomde hen enthousiast met de woorden 'We gaan eerst naar binnen, want daar komen jullie voor'. Samen met architect Paul Michielsen en behulpzame ouders werden de hekken opengeschoven. Daar gingen ze – op weg naar hun toekomstige thuis.
Het gebouw telt zestien appartementen, waarvan er al veertien zijn toegewezen. Er is dus nog plaats voor twee BuitenGewone jongeren.
Voor sommige jongeren was het allemaal nog wat onwerkelijk, maar met wat uitleg van ouders en begeleiders kwam er al snel leven in de plannen. “Hier komt je bed, daar het keukenblokje met een koelkastje voor iets lekkers.” Eén jongere vroeg zich af waar de tv zou komen, terwijl Xander praktisch informeerde bij de vastgoedbeheerder waar zijn laadkabeltjes straks in moesten. Ook daarover kon Sander ze geruststellen: “Aan alles is gedacht”.
Brede glimlach en nieuwsgierige blik
Marijn gaf toe dat hij het spannend vindt om Tilburg achter zich te laten, maar het vooruitzicht dat zijn Tilburgse buurman straks gewoon op bezoek kan komen, stelde hem gerust. Ook Stijn, met zijn 18 jaar de jongste van de groep, liep met een brede glimlach en nieuwsgierige blik door het pand.
De jongeren kennen elkaar al van hun dagbesteding bij De Hardel hoeve of Brownies & Downies. Dat schept een band, maar samenwonen is natuurlijk weer een heel nieuw avontuur.
Op het dakterras genoten ze van het uitzicht op de grote tuin. Ouders fantaseerden hardop. “Wat als wij aan de overkant zouden wonen?” De jongeren waren het daar unaniem over eens: “Stom idee!” De tuin leek wel een prima plek voor dagbesteding. “Ja, voor papa,” reageerde één van de jongeren adrem.
Elke verdieping krijgt acht appartementen met een gezamenlijke woon-leefruimte. De uiteindelijke verdeling van de appartementen moet nog gebeuren, maar sommigen hadden al duidelijk hun voorkeur.
Na afloop volgde een kleine fotosessie. Elke jongere ontvangt binnenkort een kaart met een groepsfoto in zijn of haar toekomstige woning – een blijvende herinnering aan dit bijzondere moment. De foto mag uiteraard worden gepubliceerd in Ons Weekblad.
Werk aan de winkel
Daarna was het tijd om samen te lunchen bij Baarles Outdoor, op uitnodiging van eigenaar Thijs. Want natuurlijk moet ook het dorp ontdekt worden!
Er is nog werk aan de winkel, maar de verwachtingen zijn hooggespannen. Als alles volgens plan verloopt, nemen de jongeren half oktober hun intrek in het gebouw. Mét een nieuw bed – want het oude blijft thuis, zodat logeren altijd nog mogelijk is.
Nog twee plekken beschikbaar
Kent u een jongere die graag in deze BuitenGewone woonvorm zou willen wonen? Er zijn nog twee plekken vrij. Neem gerust contact op via:
https://buitengewoon-wonen.com of mail naar werkgroep-werving-selectie@buitengewoon-wonen.com.