“Vanaf nu doen we het samen,” zegt Jan Pooyé, kartrekker van Samenthuis100. Een team van acht mensen, waaronder de twee eigenaren van het stuk grond aan de Boschovenseweg, een architect, ecoloog, projectontwikkelaar en twee raadsleden, werkt al een tijd aan een woonproject dat past bij deze tijd en bij de behoeften van bewoners. “We moeten elkaar gaan helpen. De tijd van ‘wie doet me wat’ is voorbij. Naoberschap, dáár moeten we naartoe,” aldus Jan.

De aanleiding was een vraag van een van de eigenaren van het stuk grond aan de Boschovenseweg, waar Jan zelf woont: Wat zou jij hiermee doen? Jan had daar al eens over nagedacht. Zijn antwoord: een gemeenschappelijk en betaalbaar woonproject. De eigenaren waren meteen enthousiast, en zo ontstond een plan voor 20 seniorenwoningen en 8 starterswoningen. Ook is er ruimte voorzien voor een gezamenlijke tuin en een gemeenschappelijke ruimte.

“We bouwen gemeenschappelijk én we bouwen betaalbaar,” vervolgt Jan, “en dat kan omdat we niet uitgaan van de grondprijs, we bouwen ook voor de mensen uit Baarle zodat er wat doorstroom komt, hebben zelf invloed op wie er komen te wonen.” Aan elke bewoner wordt gevraagd om minimaal 4 uur per week zijn of haar capaciteiten in te zetten voor de gemeenschap (naoberschap).

“Iedereen wil vrij uitzicht houden,” merkt Jan op – ook de huidige bewoners van de Boschovenseweg. “Maar niemand heeft het eeuwige recht op vrij uitzicht.” In het plan is daarom een groenstrook opgenomen die het uitzicht waarborgt. Daarnaast komt er een ondergrondse parkeergarage, zodat het straatbeeld niet wordt verstoord door auto’s. Een landschapsarchitect heeft de oude Boschovenseweg op natuurlijke wijze doorgetrokken in het ontwerp. Het project is ruim opgezet: 28 woningen op 1,8 hectare grond – dat is ruimer dan gemiddeld. Hoewel het plan zich nog in de beginfase bevindt, is er al een plattegrond, structuur en uitgangspunten opgesteld. De verdere invulling kan samen met geïnteresseerden worden gedaan.

“Je hoeft niet meteen te kopen als je geïnteresseerd bent,” zegt Jan. “Je mag eerst meedenken en meedoen.” Het project moet gedragen worden door de toekomstige bewoners, niet alleen door een projectontwikkelaar.

De voordelen? Langer zelfstandig wonen, meer contact met anderen, hulp in de buurt als dat nodig is, minder eenzaamheid, en meer gemak en plezier.

Informatieavond

Medio juni vindt er een informatieavond plaats in Restaurant Den Engel.

Interesse?

Laat het weten aan Samenthuis100. Aanmelden kan via de website: www.samenthuis100.nl