Wie houdt er nu niet van die heerlijke zoete aardbeien? Zeker als ze vers uit de tuin komen? In de zomermaanden hebben we veel aardbeien in Nederland. Als ze geplukt worden en er nog vocht in de blaadjes zit, staan deze als een kroontje op de vrucht. Vandaar dat ze ’zomerkoninkjes’ genoemd worden.
Afhankelijk van de soort kun je ze plukken van mei tot september. Men zegt dat ‘Korona’ de zoetste aardbei is. Deze moet dan wèl volop zon gehad hebben want de zon verhoogt het suikergehalte in de vrucht. Het lekkerst zijn ze natuurlijk uit eigen tuin, vers en onbespoten. Geen wonder dat de meeste volkstuiniers aardbeien kweken op hun stukje grond.
Schijnvruchten
Aardbeien zijn geen vruchten, het zijn schijnvruchten. De pitjes die je aan de buitenkant ziet, zijn de eigenlijke vruchtjes van de aardbei. Je kunt deze ook zaaien. Toch worden de meeste aardbeienplanten vermeerderd door de uitlopers die aan de planten komen. Wie ook buiten het seizoen aardbeien wil eten zal in de winkel terecht moeten. Kies in dat geval voor Hollandse aardbeien. De kans op resten van bestrijdingsmiddelen is dan het kleinst. Voor aardbeien geldt: hoe verder weg, hoe meer bestrijdingsmiddelen er zijn gebruikt. Vaak hebben deze vruchten ook veel minder smaak. Dat komt doordat deze aardbeien al geplukt worden op het moment dat ze nog nèt niet rijp zijn. Ze worden nog wel rood maar rijpen niet verder meer.
Superfood
Je zou het niet zeggen van zo’n zoete vrucht, maar aardbeien horen net als ander rood fruit (bramen, frambozen en bessen) tot de meest koolhydraatarme soorten fruit. Zij bevatten wèl superveel vitamines, met name vitamine C. In 7 aardbeien zit net zoveel vitamine C als in een sinaasappel! Verder bevatten ze veel foliumzuur, antioxidanten en andere goede stoffen, terwijl ze maar weinig calorieën bevatten. Aardbeien zijn echter wel teer en gevoelig. Dus behandel ze voorzichtig. Zit er eenmaal een schimmelplekje op dan kun je ze het beste maar weggooien. De schimmel zit dan door de hele vrucht. De aardbei, zoals we hem nú kennen, is zo’n 200 jaar oud. Daarvóór werden ze ook al in tuinen geplant en gegeten maar sinds die tijd zijn ze gekruist en veredeld. Tegenwoordig zijn er veel goede soorten te krijgen. Er zijn zelfs witte en (bijna) zwarte aardbeien te koop.
Zelf ‘erbeezies’ kweken
Wie zelf aardbeien kweekt legt vaak stro onder de planten om te voorkomen dat de vruchten in het zand liggen. Ze blijven dan wel schoon maar het stro trekt ook beestjes aan die van de aardbeien meesnoepen. Vooral in vochtige periodes kan dit hinderlijk zijn. Er wordt ook wel worteldoek gebruikt om de vruchten schoon te houden en de omgeving onkruidvrij. Nadeel daarvan is dat de grond kan verstikken en dat de uitlopers zich moeilijk kunnen hechten indien men deze wil gebruiken voor jonge aanplant. Johan Cruijff zou zeggen: ’Elk nadeel heb z’n voordeel’. Maar al met al is het zéker de moeite waard om zelf die heerlijke zomerkoninkjes te kweken. Ook frambozen, bramen en bessen smaken heerlijk uit eigen tuin! En niet alleen fruit, maar wat dacht je van de vele verse groenten die je kunt kweken? Daarom is het hebben van een volkstuin een echte aanrader! Heb je (nog) geen moestuintje maar ben je wel benieuwd of het iets voor je is, kijk dan op de website of bel even! Er zijn nog een paar tuintjes vrij!
Info: 06 44454665
www.volkstuinenalphen.nl
Corrie J.